即睇第二屆上堂實況!Bunne音樂點樣幫到學員工作?

過往兩屆嘅「伴你音樂教學法」瑞典兒童音樂導師認證課程,學員們來自不同界別,有幼稚園老師、特殊幼兒工作員👩🏻‍🏫、結他手🎸、遊戲治療師、心理學系學生等等。

好開心Bunne音樂可以幫到佢哋嘅工作 💕 即睇以下影片 🎬 聽下註冊遊戲治療師Celia和幼稚園老師 Ms. Fung嘅分享,看看第二屆上堂實況啦!

仲有更多學員分享:

從未諗過可以實現當「音樂導師」嘅夢想!
Cecilia – 言語治療師 💁🏻‍♀️

「參加咗Bunne音樂導師課程,驚訝自己竟然可以實現當音樂導師的夢想。不懂結他和不精於任何一件樂器的我(除咗自己把聲),上完堂之後可以有信心及技巧教小朋友彈結他。見到每一位小朋友10分鐘內已經學得識,而且很享受彈奏Bunne結他。課程導師豐富的幼兒及音樂治療經驗感染著每一位參加者,使我們能帶著同理心去當一個音樂導師。」

除咗小朋友,Bunne結他仲可以用喺…?
Rebecca – 註冊音樂治療師 🎵

「學咗用Bunne結他之後,我試過用喺不同嘅治療對象,覺得無論對治療師或者受助者嚟講都好有幫助。

我以前都會引導受助者彈普通結他,但係有啲client冇乜力,或者唔方便用手指撥弦,彈嗰陣會比較細聲。之前我喺兩個小組入面,分別嘗試同自閉症成人和智障人士用Bunne結他,將樂器放喺client嘅大脾,由我幫佢控制轉chord。

Bunne結他pick(撥片)比較大塊,容易捉實!佢哋自己拎住塊pick去撥弦,好快就彈到有聲,過程中佢哋更開心、更有動力繼續彈。由於所發出嘅聲音比較清脆,所以無論係彈緊嘅人,定係其他小組成員都好容易被結他聲吸引,更加鼓勵到大家參與,有更多互動交流。

對於治療師來講,我哋都希望幫助client搵一啲佢哋容易彈到嘅樂器,令佢哋喺彈到嗰陣獲得滿足感和成功感,從而鼓勵佢哋繼續參與,提升佢哋嘅自信心。除此之外,治療師本身亦可以用Bunne結他同client合奏,唔好睇少得四個chord,好多歌都可以彈到架!」

———————————————

2022年6月4及5日

第三屆「伴你音樂教學法」瑞典兒童音樂導師認證課程 💕現正接受報名!

即睇課程資訊及報名詳情:www.imtc.com.hk/bm03

5月30日截止~ 想報名就快喇!